Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Jak parzyć herbatę Sachete 0
Jak parzyć herbatę Sachete

Nawet najlepsza herbata nieodpowiednio zaparzona potrafi rozczarować smakiem. Dlatego przygotowaliśmy krótki poradnik jak parzyć herbatę używając do tego naszych ekologicznych saszet. W artykule nie przedstawiamy rytuału parzenia herbaty, a jedynie zebraliśmy garść przydatnych porad podczas zaparzania filiżanki lub imbryka oraz wyjaśniliśmy dlaczego herbatę Sachete zalecamy parzyć właśnie w saszetach.

Dlaczego do herbat Sachete dokładamy saszety? Z kilku powodów. Susz naszych herbat to przede wszystkim pełne lub częściowo połamane liście i pąki krzewu herbacianego o różnym kształcie formowania. Aby wydobyć z nich pełnię smaku, trzeba dać im miejsce aby się rozwinęły a gorąca woda swobodnie przepływała między nimi i omywała je w procesie zaparzania. Nasza saszeta zapewnia taką przestrzeń niezależnie od tego czy parzysz kilka gramów suszu na filiżankę lub kubek czy kilkanaście na cały imbryk herbaty.

Nie zamykamy herbaty w torebki, nie narzucamy gramażu, wiemy, że miłośnicy herbaty mają indywidualne upodobania. Jedna saszeta pozwalać komfortowo dobrać taką ilość herbacianego suszu, jaka w danej chwili jest Ci potrzebna aby uzyskać idealne proporcje naparu – takiego jak lubisz.

Ponadto saszeta zapewnia świetny przepływ wody, a jednocześnie doskonale izoluje napar od suszu, tak aby pozostał idealnie klarowny bez herbacianego pyłu po liściach i pączkach. Dodatkowo jest to rozwiązanie w pełni ekologiczne i kompostowalne.  Herbata, która po jednym lub kilku parzeniach oddała swój smak i aromat jest świetnym nawozem dla wielu roślin.

Aby prawidłowo przygotować napar herbaty z kolekcji Sachete odmierz pożądaną ilość suszu i nasyp swobodnie do saszety. Rekomendacja ilości suszu na 100 ml wody jest na wieczku tuby. Pamiętaj, aby dobrze rozłożyć spód saszety robiąc miejsce dla liści.

Umieść saszetę w filiżance, kubku lub imbryku i trzymając za jej koniec, tak aby strumień nie pociągnął jej ze sobą, zalej ją wodą o odpowiedniej temperaturze, rekomendowana temperatura wody jest podana na wieczku tuby z herbatą.

Daj herbacie zaparzyć się przez określony na wieczku czas, możesz kilka razy poruszyć saszetą podczas parzenia, aby liście po napęcznieniu dobrze się ułożyły i w pełni oddały smak oraz aromat. Jeśli masz przezroczystą filiżankę, kubek lub imbryk, możesz obserwować jak herbaciane olejki przepływają z suszu do wody w charakterystycznym dla siebie tańcu stopniowo tworząc piękny, klarowny napar. To wyjątkowo relaksujący widok.

Po czasie pierwszego zaparzania wyjmij saszetę z suszem herbacianym, jeśli herbata nadaje się do wielokrotnego parzenia możesz odłożyć ją na spodek i zaparzyć drugi raz wydłużając wedle upodobania czas parzenia. Dopiero teraz dodaj ewentualne dodatki takie jak np. mleko, cukier czy cytrynę.

Ciesz się wyjątkowym smakiem herbat z kolekcji Sachete. Przebyły długą drogę abyś mógł je osobiście poznać.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl