
Sachete Pumpkin Tea - aromatyczna propozycja na jesienne wieczory
Prawdopodobnie wielu z Was miało okazję próbować dyniowego, kawowego Latte. Ten rozgrzewający aromatyczny napój ma wielu swoich entuzjastów, ale czy znacie jego herbacianą wersję? Poniżej przepis jaki dla Was przygotowaliśmy na bazie naszej Classic Ceylon. Jak zwykle zachęcamy do własnych eksperymentów i próbowania różnych wariantów. Do naszej Pumpkin Tea doskonale sprawdzi się również herbata Assam Gold, jest ona bardziej korzenna od klasycznego cytrusowego Ceylonu.
Składniki na 2 porcje Sachete Pumpkin Tea
Herbaciana esencja:
- 200 ml mocnego naparu herbacianego na bazie Classic Ceylon(około 5-6 g liści)
Mleko dyniowe:
- 100 ml mleka
- 100 ml mleka słodzonego skondensowanego z puszki (jeśli wolisz mniej słodki smak, możesz dodać mniej słodzonego, a więcej zwykłego mleka)
- 4-5 łyżek purée z dyni (purée można uzyskać piekąc dynie w piekarniku)
- Przyprawy korzenne: 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki esencji waniliowej, 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 4 goździki, 3 ziarna kardamonu
Opcjonalnie:
Jeśli lubicie mocny korzenny aromat możecie dodać jeszcze: 1 ziarenko czarnego pieprzu, 3 ziarenka czerwonego pieprzu, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 listek laurowy.
Przygotowanie:
- Przygotuj herbacianą esencję:
5-6 g Ceylon Classic wsypujemy do saszety i zalewamy wrzątkiem i parzymy ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy. - Mleko dyniowe:
W garnku łączymy 1 szklankę mleka (zwykłe i skondensowane w dowolnych proporcjach), purée z dyni i wszystkie przyprawy. Przed dodaniem ziaren przypraw, można delikatnie je rozgnieść, aby uwolnić ich aromat. Podgrzewamy mieszankę, aż do momentu gdy zacznie się gotować, następnie przecedzamy dyniowe mleko przez sitko, aby miało gładką konsystencję. - Propozycja podania:
Do mleka dodajemy herbatę i lekko mieszamy. W razie potrzeby podgrzewamy, aby napój był gorący. Całość przelewamy do wysokiej szklanki. Na wierzch herbaty można nałożyć bitą śmietanę oraz posypać cynamonowym cukrem lub migdałową kruszonką (zmielone karmelizowane migdały).
Delektuj się doskonałą jesienną propozycją od Sachete
Teraz, kiedy znasz ten wyjątkowy przepis na dyniową herbatę, możesz rozkoszować się aromatem korzennych przypraw i delikatnym smakiem dyni. To idealny napój na chłodne dni, który rozgrzeje i umili jesienne popołudnia. Przygotowanie go może być również wspaniałym rytuałem w gronie bliskich osób.
Doskonała jakość herbat Sachete
Przepisy na smakowe herbaty zyskują coraz większą popularność. Do najpopularniejszych można zaliczyć: Bawarkę, Masala Chai czy bardzo popularną w Polsce zimową herbatę z dodatkiem miodu, goździków i pomarańczy. Wszystkie z nich są z pewnością wyjątkowe, ale żeby nie utracić aromatu liści herbacianych do przygotowania herbat smakowych najlepiej używać intensywnych herbat wysokiej jakości. Takie właśnie są wszystkie herbaty Sachete. Doskonale smakują bez towarzystwa dodatków, jak również świetnie się sprawdzają do przygotowywania mieszanek herbacianych. Jeśli szukasz najlepszej jakości herbaty to wybór jest prosty - zamów herbatę Sachete.